Skaffa, förnya eller uppgradera ditt MC-körkort på ett bekvämt och smidigt sätt hos Leos Trafikskola. Upplev motorcykelns frihet med ökad trygghet och säkerhet i trafiken. Välj oss som ditt ultimata val för MC-kortet i Leos. Våra erfarna körlärare är passionerade och har en gedigen kunskap, vilket gör att alla kan uppleva glädjen på två hjul.
Vi erbjuder en ”prova på lektion” där våra erfarna MC-lärare vägleder dig genom en testkörning på en motorcykel under kontrollerade förhållanden. Vi har även motorcyklar med låg sadel för dem med kortare längd. Våra lärare hjälper dig med planeringen för ditt MC-körkort och svarar gärna på dina frågor. Du kan välja mellan lätt, mellan eller tung MC. Vi tillhandahåller skyddsutrustning (MC-ställ, hjälm, stövlar, handskar) eller så kan du använda din egen om du föredrar det.
Välkommen att kontakta oss eller ännu bättre, besök våra lokaler på Gamla Tullgatan 3i Eskilstuna. Våra kompetenta trafiklärare ser till att alltid vara uppdaterade och fördjupar sig ständigt i trafikpedagogik – detta kommer att gynna dig oavsett om du satsar på bil- eller MC- körkort. Vi har olika alternativ som passar olika budgetar och inlärningsstilar. Om du är intresserad av att skaffa ditt MC-körkort i Eskilstuna, tveka inte att vända dig till oss.
Vi tillhandahåller all den nödvändiga utrustningen. Om du föredrar att använda din egen utrustning är det viktigt att den är ändamålsenlig och avsedd för motorcykelkörning. Din
skyddsutrustning bör bestå av slitstarkt material med knä- och armbågsskydd, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och hjälm. Utrustningen måste vara i gott skick, och vi ersätter inte skadad utrustning.
Vi rekommenderar starkt att använda en hjälmluva för allas trevnad, du får en gratis av oss. Under skyddsutrustningen är det bekvämt och hygieniskt att bära ett underställ som håller dig varm under kalla dagar och hjälper dig att hålla dig sval när det blir varmt. På varma dagar är det en god idé att ha ombyte med sig, då det kan bli svettigt.
Att köra MC ställer andra krav än att köra med en vanlig personbil. För att få köra motorcykel måste man ha A-körkort. Här berättar vi om vad som krävs för att du ska få ett MC-kort.
Denna behörighet ger rätt att köra lätta motorcyklar med slagvolym på högst 125 kubikcentimeter i motorn. Effekten får högst vara 11 kilowatt. A1-körkort har en åldersgräns på 16 år.
A2-behörighet ger rätt att mellanstora motorcyklar med nettoeffekt på högst 35 kilowatt. Åldersgränsen för A2-behörighet är 18 år.
Denna behörighet ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym och effekt på motorn. A-körkort har en högre åldersgräns, 24 år måste man vara för att få detta MC-kort. Men om du hat haft A2 behörighet i minst två år så kan du ta körkort med behörighet A redan när du har fyllt 20 år.
Trafikverket
Transportstyrelsen
Den teoretiska delen av riskutbildningen, 180 min exkl. rast
Den praktiska delen av riskutbildningen, även kallad risktvåan. 240 min exkl. rast
120 min (2 tim) - 1 lärare och 1 elev
Gäller lör, sön och helgdag för körlektioner
60 min extra stöd och teorihjälp med en trafiklärare
Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra förarprov. Ansökan görs digitalt på Transportstyrelsen och behöver kompletteras med ett synintyg. De flesta optiker utför synundersökning på 10 minuter utan tidsbokning, intyget kostar 100-200 kr. Ett tips är att besöka Se & Synas Eskilstuna
Är du kund hos oss kostar ditt syntest 75 kr.
Ansökan om körkortstillstånd gör du här Ansök om körkortstillstånd .
Registrera dig på trafikskolan och välj den utbildning du önskar. Därefter kan du boka körlektioner med vår hjälp eller på egen hand genom vårt bokningssystem. Om du planerar att övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. För MC-utbildning krävs ingen introduktionsutbildning för varken handledaren eller eleven.
Det är nu dags att starta teoristudier och praktisk övningskörning, både på manöverbana och i verklig trafik. Vi fokuserar på att bygga upp din körteknik från grunden, eller förbättra den om du redan har tidigare erfarenhet av MC-körning. För dem som har möjlighet är det fördelaktigt att öva hemma parallellt med de färdigheter du utvecklar på trafikskolan.
De obligatoriska riskutbildningarna är särskilt anpassade för motorcyklister och består av två delar. För att kunna avlägga både teoretiskt kunskapsprov och körprov måste du ha fullföljt båda delarna av riskutbildningen.
• Del 1 av riskutbildningen fokuserar på ämnen som alkohol, andra droger, trötthet och andra riskfyllda beteenden i trafiken.
• Del 2 av riskutbildningen behandlar ämnen som hastighet, säkerhet och körning under speciella förhållanden.
• En godkänd riskutbildning har en giltighetstid på 5 år.
Riskutbildning 1 är något du kan genomföra tidigt i din utbildning. Kursen är teoretisk och tar cirka 3,5 timmar att slutföra. Ingen tidigare erfarenhet eller körträning krävs för att delta.
Riskutbildning 2 bör du genomföra när du har förbättrat din körteknik, har en god förståelse för
trafiken som motorcykelförare och är bekväm med att köra motorcykeln även i högre hastigheter.
Kursen är praktisk och sträcker sig över ca 4 timmar.
Möjligheten att boka kunskapsprovet finns tillgänglig när som helst, men för att kunna genomföra provet måste du ha slutfört både riskutbildning 1 och 2. Ett godkänt kunskapsprov behåller sin giltighet i ett år.
När du förbereder dig för att ta ditt MC-körkort måste du även genomgå ett körprov. Det är här du kommer att visa din förmåga att hantera motorcykeln säkert i trafiken och bevisa att du har de nödvändiga färdigheterna för att köra en motorcykel. För att kunna genomföra ett uppkörningsprov för ditt MC-körkort måste du först ha fått godkänt på ditt kunskapsprov.
Körprovet för MC-kort består av följande delar:
• Säkerhetskontroll där du själv kontrollerar motorcykeln och själv föreslår åtgärder för eventuella brister.
• Ett särskilt manöverprov på bana.
• Körning i och utanför tätort.
Se en video från Trafikverkets manöverprov för motorcykel – av STR om manövrering.